Genieten met de ‘dikke Steinz’

SteinzgidsvoordewereldliteratuurJet & Pieter Steinz ­– Steinz – Gids voor de wereldliteratuur. Met bijdragen van Toef Jaeger. ISBN 978-90-468-1810-7, 560 pagina’s, € 34,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2015.

Uitgebreide lees- en literatuurgids, opgebouwd rondom een groot aantal karakteriseringen van auteurs.

In dit boek, inmiddels al door velen, de ‘dikke Steinz’ genoemd, karakteriseren Jet Steinz en haar vader Pieter (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=3579 en https://www.leeskost.nl/?p=3987) 416 auteurs uit 26 taalgebieden en geven daarbij speciale aandacht aan 104 meesterwerken. Het gaat hier om zogenaamde verhalende factie. Ons taalgebied krijgt daarbij meer aandacht dan waarop het strikt genomen recht zou hebben. Van de meesterwerken wordt indien mogelijk een omslag afgebeeld.

Dit boek is een samenvoeging, volledige bewerking en actualisering van Pieter Steinz’boeken Lezen &tceterai (2003) en Lezen op locatie). Uiteraard bestaat de inhoud uit de persoonlijke keuze van beide auteurs.

JetSteinzIk doe een willekeurige (alfabetische) greep uit de inhoud (de bijbehorende meesterwerken zijn tussen haakjes vermeld): Isabel Allende, Hans Christian Andersen, Jane Austen (Pride and Prejudice), Honoré de Balzac, Simone de Beauvoir, Abdelkader Benali, Anna Blaman, Heinrich Böll, Godfried Bomans, F. Bordewijk (Karakter), Willem Brakman, Charlotte Brontë (Jane Eyre), Dan Brown, Boudewijn Büch, Albert Camus (L’Étranger), Miguel de Cervantes (Don Quichot), Agatha Christie (And Then There Were None), Hogu Claus (Het verdriet van België), Daniel Defoe, Charles Dickens (Bleak House), Renate Dorrestein, Daphne Du Maurier, Friedrich Dürrenmatt, Umberto Eco (De naam van de roos), Willem Elsschot (Kaas), Anna Enquist, Hand Fallada, F. Scott Fitzgerald (The Great Gatsby), Nicci Frenz, Jean Genet, Marnix Gijsen, Ronald Giphart, Nikolaj V. Gopgol (Dode zielen), Günther Grass (Die Blechtrommel), Arnon Grunberg, Hella S. Haasse (Heren van de thee), Knut Hamsun, (Mysteriën), Ernest Hemingway (In Our Time), Kristien Hemmerechts, Hildebrand (Camera Obscura), Victor Hugo (Notre-Dame de Paris), Elfriede Jelinek (Die Klavierspielerin), Níkos Kazantzákis, Stephen King, Karl Ove Knausgard, Anton Koolhaas, Milan Kundera (De ondraagbare lichtheid van het bestaan), Selma Lagerlöf en John Le Carré. En zo zou ik nog verder kunnen gaan met de rest van het alfabet, maar ik denk dat het bovenstaande voldoende indruk van de inhoud geeft.

PieterSteinzVan de uitgelichte meesterwerken zijn er 52 het middelpunt van een zogenaamd boekweb, waarin dwarsverbanden worden gelegd en verwijzingen naar andere boeken worden gegeven. Ook bevat het boek 52 literaire landkaarten, aandacht voor 26 auteurs die met één boek beroemd werden (zoals Boris Paternak met Dokter Zjivago en Harper Lee met To Kill a Mockingbird), 26 thema’s (zoals Artsen en doctors), Femmes Fatales en Zeeverhalen). Voor wie het leuk vindt zijn er ook nog 26  literaire quizzen opgenomen. Uiteraard ontbreken een bibliografie en een register niet.

Het is enorm boeiend door dit goed geschreven boek te bladeren en stukken eruit te lezen. Je doet het niet gauw dicht.

Een plezierige must voor elke boekenliefhebber.

Dit boek is tevens op woensdag 4 maart 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Literatuur. Bookmark de permalink.