Bijna alles van en over André

DekomiekAndré van Duin – De komiek. 50-jarig jubileumboek. ISBN 978-90-79872-00-8, 391 pagina’s, € 49,50. Den Dolder: Succesboeken.nl 2014.

André zelf aan het woord in een kleurrijk kijk- en leesboek over zijn lange, succesrijke loopbaan.

Adrianus Marinus Kyvon, beter bekend als André van Duin, is momenteel op afstand Nederlands grootste komiek. Het is 50 jaar geleden dat André op televisie debuteerde in het programma Nieuwe Oogst als gekke bekken trekkende ‘bandparodist’ bij een montage van conferences van Wim Kan en Toon Hermans, afgewisseld met rock-’n rollmuziek. Uw recensent prijs zich gelukkig dit programma gezien te hebben in de familiekring.

In dit boek, terecht ingeleid door André’s grote vriend Joop van den Ende, neemt Van Duin zijn fans mee in een uitgebreide en met meer dan 2500 foto’s prachtig geïllustreerde terugblik op zijn carrière. Vanaf het allereerste begin (André vertelt hoe hij zijn artiestennaam verzon) tot het heden. Dit kloeke boek kan natuurlijk niet volledig zijn, maar er staat heel veel in.

Programma’s van shows, liedteksten en heel veel prachtige kleurenfoto’s van optredens in het theater, op de televisie en in de films die André maakte (Ik ben Joep Meloen en de Boezemvriend). Liedteksten (onder andere de heidezangers, de sambaballensamba, de ‘bloemkole’, een boutje en een moertje en een schroefje en een nippeltje, Bim Bam en de balletjes van de Koningin), typetjes, zoals de onvergetelijke mijnheer De Bok, Flip Fluitketel, Willempie, Ep Oorklep en Jan Wijdbeens. Er staan zelfs strips in met André als de hoofdpersoon. Natuurlijk ontbreekt de Dick Voormekaar Show (met Ferry de Groot) niet, evenals het hilarische Te Land, ter zee en in de Lucht en de Animal Crackers. André toont zijn waardering voor zijn overleden ‘aangever’ Frans van Dusschoten en voor Corrie van Gorp (onder meer onvergetelijk als mevrouw de Bok), Hans Otjes, Ron Brandsteder, Simone Kleinsma, André Rieu, zijn regisseur Guus Verstraete en vele anderen. Ook zijn grootste fans komen aan het woord.

Als extra attractie is het boek voorzien van een QR-code, waardoor de lezer na het scannen daarvan met zijn of haar smartphone via www.de komiek.nl van vele sketches met André kan genieten.

Voor mij was dit boek een aha-erlebnis. Bij het kijken en lezen kwamen weer veel herinneringen aan mooie en leuke momenten met André van Duin boven. Ik heb er ontzettend van genoten. Wat is hij toch een veelzijdig en creatief mens.

Wie van André houdt kan dit boek maar moeilijk neerleggen.

Website van André; website van het boek

Het boek is tevens genoemd als kersttip op 10 december 2014 in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Cultuur, Humor. Bookmark de permalink.