Bindingsangst?

Het liefdesleven van Narhaniel PAdelle Waldman – Het liefdesleven van Nathaniel P. Vertaald uit het Engels (The Love Affairs of Nathaniel P.) door Lucie van Rooijen. ISDN 978-90-468-1644-8, 301 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2014.

Mijmeringen van een kritische minnaar.

De Amerikaanse schrijfster Adelle Waldman kroop voor haar debuutroman in de huid van de twintiger Nate Piven, een Joodse intellectueel uit New York. Nate heeft zijn eerste boek geschreven en verkocht en schrijft daarnaast boekrecensies. Hij heeft een vriendenkring waarmee hij de problemen des levens bespreekt. Zijn eigen probleem is dat hij geen stabiele relatie met een vrouw weet op te bouwen. Net als het de goede kant lijkt op te gaan begint Nate zich te irriteren aan eigenschappen van zijn vriendin die hij eerst niet had opgemerkt of niet zo erg vond, ja soms zelfs wel leuk vond. En dan gaat hij zijn relatie problematiseren, het begin van het einde.

Het grootste deel van het boek is gewijd aan Nate’s relatie met Hannah, die hij op een etentje bij zijn ex-vriendin Elisa ontmoet. Hij begint hoopvol, maar het wordt een steeds moeizamer verhaal. Uiteindelijk volgt er een breuk die vooral Hannah veel verdriet doet. Vrij snel daarna wordt Nate aan de haak geslagen door de feministe Greer, met wie hij voor het eerst een stormachtige relatie krijgt,

Als lezer vind ik Nate een echte ‘moeilijkdoener’ die niet ongecompliceerd kan genieten van zijn opeenvolgende intieme relaties met de vrouwen met wie hij een tijdje samen is. Je krijgt als lezer gewoon medelijden met die vriendinnen, vooral met Hannah. Ze doet er alles aan, maar kan uiteindelijk haar relatie met Nate niet redden. Je ziet het als lezer gebeuren en ergert je eraan. Dat is knap geschreven.

Zijn uitvoerig uitgesponnen gemoedstoestanden en de conversaties met zijn vrienden zijn niet echt aan mij besteed, maar ze tekenen wel goed het pseudo-intellectuele milieu waarin Nate verkeert. Ondanks de enkele expliciete en harde seksbeschrijvingen is het misschien toch vooral een vrouwenboek. Het kreeg in ieder geval heel lovende recensies.

Aanbevolen door onder andere The New York Times en The Washington Post.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.