Aarzelende vaders

delaatsteontsnappingJan van Mersbergen – De laatste ontsnapping. ISBN 978-90-5936-469-1, 219 pagina’s, € 18,90. Amsterdam: Cossee 2014.

Ontroerend verhaal over een zoon en een vader die elkaar ontdekken.

Als de tienjarige jongen Deedee zijn vader weet te achterhalen belt hij hem op. De vader, afkomstig uit een Balkanland, die als een soort boeienkoning in zijn levensonderhoud voorziet, stemt erin toe Deedee te ontmoeten en wordt getroffen door diens gelijkenis met zijn jongere broer. In korte tijd wordt het contact van Ivan met Deedee, diens boezenvriend Ruben en Rubens vader vrij intensief.

Rubens vader is de ik-persoon. Hij is pas werkeloos geworden en Ivan leert hem loslaten en van het leven genieten tijdens de nachtelijke escapades die ze samen beleven in de kroegen aan de zelfkant van Amsterdam. Maar ook Ivan verandert en beleeft steeds minder genoegen aan zijn optredens. Deedee wordt steeds belangrijker voor hem.

De ik-persoon ziet dat zich een steeds sterkere band ontwikkelt tussen Ivan en Deedee. Hij gaat zich steeds meer afvragen wat voor band hij zelf eigenlijk met Ruben heeft. Het verhaal komt tot een climax als Ivan een uitnodiging krijgt om in Zuid-Frankrijk op te treden en Deedee en Ruben en diens vader hem vergezellen. Ivan besluit dat dit zijn laatste optreden zal worden.

Jan van Mersbergen schrijft prachtige boeken, zie bijvoorbeeld http://bit.ly/1kPYGXa) en ook dit is weer een mooi, teder en ingetogen geschreven verhaal. De auteur schrijft geen letter te veel, maar suggereert wel het nodige, wat de lezer zelf moet invullen, zoals de persoonlijkheid van Deedee’s moeder, het huwelijk van de hoofdpersoon en diens vreemdgaan.

Een meeslepend, verbazingwekkend en intrigerend boek.

Dit boek is tevens op donderdag 12 juni 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het bestand staat hieronder.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.