Hilarisch of goed voor een glimlach

S1nglestyleHanco Kolk & Peter de Wit – S1ngle Style. ISBN 978-90-76174-30-3, 88 pagina’s, € 14,90. Amsterdam: De Harmonie 2014.

Glossy stripboek over de vrijgezelle vrouwen Stella, Nienke en Fatima over de hotste trends op de singlesmarkt.

In 2000 begonnen Hanco Kolk en Peter de Wit met hun inmiddels succesrijke strip S1ngle, die inmiddels in een groot aantal landelijke en regionale dagbladen wordt gepubliceerd. De strip is zelfs tot een televisieserie bewerkt, die tussen 2008 en 2010 op Net 5 werd vertoond. Ook verschenen er diverse stripboeken over dit opmerkelijke trio.

Stella is een vrolijke slettebak, Fatima een aardig en wat naïef blondje en Nienke een nogal  kwaadaardig karrepaard. Ze werken alle drie in hetzelfde streekziekenhuis. In de krant zijn de strips soms hilarisch, maar meestal goed voor een glimlach. Een enkele keer vind ik ze flauw. En dat is ook met dit stripboek het geval. Hoe scherper de dialoog, hoe meer ik er om kan lachen.

Het thema van dit deel is stijl. Zo worden onder meer shoppen, nagelverzorging, tatoeëren, flaneren, daten, het grote graaien en goedkoop reizen op de hak genomen. In Bitch Fight moet Stella het opnemen tegen de nieuwe, mooie single mom Floor, wat tot een aantal te gekke tekeningen met dialoog leidt. En Nienke blijft maar haar moeder bellen en verwijt haar van alles. Ook het hoofdstuk S1NGLE #PIN-UP is leuk. Stella: ‘Ik ga al twintig jaar met mannen naar bed, maar ik heb eigenlijk nooit met ze gepraat. Praten doe je met vrouwen. Niet met mannen. (Tegen Nienke:) Heb jij weleens met een man gepraat? Nienke: ‘Bijna. Ik schreeuw tegen ze.’

Leuk.

Tijdens Stripdagen Haarlem 2014 (zaterdag 31 mei en zondag 1 juni is een expositie van de tekeningen uit dit album te zien bij Studio Burgwal, Burgwal 69. De unieke forex-prints op groot formaat van hun werk zijn te koop. Op zondag 1 juni signeren Hanco Kolk en Peter de Wit vanaf 15:00 uur hun nieuwe boeken en zowel op zaterdag als op zondag wordt om 15:00 uur een speciale ‘striptaart’ aangesneden.

Aan dit boek is tevens op woensdag 28 mei 2014 aandacht besteed in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Website van de eerste auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Stripboek. Bookmark de permalink.