Exotische damesroman.

HoeduurwasdesuikerCynthia Mc Leod – Hoe duur was de suiker. ISBN 978-90-5429-348-4, 303 pagina’s, € 12,50. Schoorl: Conserve 1995, filmeditie 2013.

Historische roman die zich afspeelt in het koloniale Suriname.

Dit boek gaat voornamelijk over de verhouding rivaliteit twee stiefzusjes, de lieve, vriendelijke Elza en de krengige, jaloerse Sarith. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de tweede helft van de achttiende eeuw in het Joods-Surinaamse plantersmilieu. Als de pas uit Nederland aangekomen Rutger le Chasseur met Elza trouwt slaagt Sarith er al snel in Rutger ook in haar bed te krijgen en het duurt vrij lang voordat Rutger haar doorkrijgt en de relatie verbreekt. Als Sarith bang wordt dat ze ongetrouwd blijft trouwt ze met de weduwnaar Julius Robles de Medina, maar ze bedriegt haar man al snel met een Nederlandse officier. Via allerlei rampen loopt het verhaal door tot een min of meer te verwachten einde.

Op de achtergrond schetst de auteur de slechte positie van de slaven op de suikerplantages. Zij betalen de prijs voor de welvaart van de eigenaren. Hiernaar wordt verwezen in de titel van dit boek, dat in 1987 in Suriname verscheen en daar een bestseller werd. In 1995 werd het voor het eerst in Nederland uitgebracht en deze editie bevat de foto’s van de recent uitgebrachte film en televisieserie onder dezelfde naam.

Vergeleken met een epos als Margaret Mitchell’s Gone by the Wind steekt dit boek schriel af. De achtergrondinformatie over de hartverscheurende gang van zaken in het toenmalige Suriname is zeker interessant, maar het romantische en soms wat saaie liefdesverhaal komt niet boven het niveau van de Bouquetreeks uit. Voor die reeks is overigens wel degelijk een markt en dat zal ook zeker voor dit boek het geval zijn.

Beetje langdradig boek met een exotisch vernisje.

Dit boek is tevens op woensdag 19 februari 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.