Waarom moest Theo dood?

DeteedenovemberTomas Ross – De tweede november. Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh. ISBN 978-90-234-8301-4, 352 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: Cargo 2013.

Roman gebaseerd op de waargebeurde feiten rondom de moord op Theo van Gogh.

De moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh blijven Tomas Ross bezighouden. Na De zesde mei (2003), De hand van God (2005) en De marionet (2008) is dit de vierde roman hierover, die overigens heel goed zelfstandig gelezen kon worden.

De centrale gedachte achter deze boeken is dat beide moorden voortkomen hadden kunnen worden. Met zijn verzet tegen de aanschaf van de JSF tekende Fortuyn zijn eigen doodvonnis en Theo van Gogh wilde bewijzen dat de moord op Fortuyn een complot was om de aankoop van de JSF veilig te stellen. Wat was de rol van hierbij van Fortuyn’s ‘opvolger’ Mat Herben?

De Nederlandse Marokkaan Hamid Mansur stelt de AIVD op de hoogte van plannen binnen de Hofstad Groep om een bekende Nederlander om te brengen. Daarna breekt de hel los en is Mansur zijn leven niet meer zeker. Tijdens zijn vlucht en zoektocht naar meer informatie kruist hij het pad van Puck Labrie, de slimme, aantrekkelijke misdaadverslaggeefster van de Telegraaf. Samen vluchten zij naar Terschelling, maar ook daar zijn zij niet veilig.

Het verhaal dendert verder door en houdt tot het, helaas bekende en droevige einde, de lezer continu in zijn greep. Uiteraard geef ik geen verdere details om het lezersplezier niet te bederven.

Ross schildert zijn personages en situaties op een dermate geloofwaardige manier, dat het best wel eens zo gegaan zou kunnen zijn.

Tomas Ross blijft de onbetwiste Nederlandse meester van de faction. Pure klasse.

Dit boek is tevens op woensdag 8 januari 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.  

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.