Instituut

Snoecks2014Geert Stadeus (redactie) – Snoecks 2014. ISBN 978-90-7788-527-7, 560 pagina’s, € 14,90. Schiedam: Scriptum 2014.

Wat treffen we aan in de allernieuwste Snoecks?

Het valt niet mee om als recensent elk jaar weer wat origineels over de nieuwe Snoecks, die dit jaar 90 jaar bestaat, te schrijven. Snoecks is een instituut dat elk jaar weer volgens hetzelfde stramien wordt gemaakt, maar niet als een simpele invuloefening, doch steeds weer origineel en anders. De Snoecks staat dan ook niet voor niets jaarlijks op de verlanglijst van velen, fotograaf, fotoliefhebber of gewoon iemand die van mooie dingen (inclusief veel vaak ‘puur’ vrouwelijk schoon) houdt om te bekijken of te lezen. En ook dit jaar wordt ieder weer op zijn wenken bediend.

Om met het laatste te beginnen. Ik werd aangenaam verrast door de reportage van de Schotse fotograaf Marc Adrian, wiens werk wel wordt omschreven als ‘eenvoudig, opwindend en clean’, maar toch niet gladjes. Adrian is vooral geïnteresseerd in de ogen van het model en ik geloof dat graag, want in mijn favoriete foto uit het boek, een spread, ligt het model in een verleidelijke pose op haar buik op de bank. Dat is helemaal niet verkeerd, maar het meest word ik getroffen door haar ogen, waarmee ze mij vanaf het papier rechtstreeks lijkt aan te kijken.

De modellen van de Franse Magnumfotograaf Antoine d’Agata doen irrationeel aan en daarom fascineren ze. De leek zou zijn foto’s vaak ‘onscherp’ noemen. De in Nederland wonende Brit David Kellerman fotografeert zijn modellen in een grote houten doos, waarin ze zich in allerlei haast gymnastische houdingen moeten dwingen. De Californische fotograaf Ed Ross maakt door gebruikmaking van speciale technieken nostalgisch aandoende foto’s van zijn modellen. De Amerikaanse fotografe legt haar modellen vast met een iPhone. De Hongaar Gábor Arion Kudász maakte zes jaar lang foto’s van zijn eigen familie, met zijn echtgenote als naaktmodel.

Snoecks2014aZena Holloway, geboren in Bahrein,  maakt prachtige foto’s onder water. Eén daarvan siert het cover. Ik vind het een mooie, maar niet bijzonder prikkelende foto. Desondanks is Snoecks ook dit jaar verkrijgbaar met een alternatief cover van ‘trainhopper’ Mike Brodie. Ik vind dit cover provocerender dan dat van Holloway.

Deze Snoecks bevat zes artikelen in woord en beeld over onder andere de ongelooflijke Vespa subcultuur in Indonesië, de door de regering gestimuleerde babyboom in Nagorno-Karabach, het verhaal van verkrachte vrouwen in Rwanda en de vuilnisbelt van Manilla, twee korte verhalen, artikelen over beeldende kunst, architectuur, de cartoonist Eneko Las Heras en de verwerpelijke plezierjacht in Afrika. Verder is er zoals gebruikelijk aandacht voor de beste 100 boeken van het afgelopen jaar, fotoboeken en de recent overleden auteurs. En dan zijn er nog maar liefst zeventien prachtige fotoreportages, waarvan ik er een aantal reeds noemde.

Wederom een fantastische Snoecks.

Snoecks 2014 is tevens op woensdag 21 november 2013 genoemd in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsfragment staat hieronder.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.