De zomer van Mart

Mart Smeets – Sportzomerdagboek. ISBN 978-90-468-0553-4, 253 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam Uitgevers 2008.

De onnavolgbare Mart Smeets kan niet alleen boeiend presenteren, maar hij schrijft ook goed. Op zijn geheel eigen wijze vertelt hij de lezer hoe hij de zomer van 2008, met onder andere de Tour de France en de Olympische spelen van Peking, beleefde. hoewel ik nog maar nauwelijks naar de Tour kijk, voor mij is de romantiek er af na al die schandalen, ben ik nog steeds een liefhebber van het programma De avondetappe. Het is prachtig te lezen hoe verschillende afleveringen, die ik destijds heb gezien, tot stand zijn gekomen. We lezen over inferieure hotels met ongedierte en insecten, maar ook over kopieuze maaltijden en prachtige wijnen. Ook Smeets’ ervaringen in China, waar hij tot genoegen van velen een soortgelijk programma maakte, komen uitgebreid aan bod. We lezen over een trose vader van Nynke en Tjerk, maar vragen ons af waarom Mart zijn echtgenote slechts vermeldt als K. Ze reist mee naar de Tour en naar Peking, maar het is niet duidelijk of ze dat uitsluitend als echtgenote doet of dat ze ook voor de NOS werkt. Verder had het boek voor mij mogen stoppen na de Olympische Spelen. De stukjes over de Vuelta en daarna zijn een beetje een anticlimax, maar dat mag de totale pret niet drukken. 

 Wie net zoals ik al jaren bewondering heeft voor de knappe vakman Smeets heeft net als ik aan dit boekje een aantal uren ongecompliceerd leesplezier.

Dit boek is uitgebreid gerecenseerd in de rubriek PuurCultuur op Meerradio, woensdag 28 januari 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.