ZOMERLEZEN 2020

In juni, juli en augustus 2022 vindt de actie Zomerlezen plaats. 

GESCHENK

Zonnegloren

De mooiste korte verhalen.

Matthijs van Nieuwkerk staat bekend als een boekenliefhebber. Dat is wel gebleken in zijn tv-programma DWDD. In 2020 werd hij geëerd met het gouden speld als Vriend van het boek. Hij kreeg van de CPNB de eervolle opdracht een bundel samen te stellen van tien korte verhalen. In een inleiding geeft Van Nieuwkerk een korte motivatie van zijn keuze.

Samensteller

Matthijs van Nieuwkerk (1960) studeerde Nederlands. Hij werd journalist en in 1996 hoofdredacteur van Het Parool. In 2005 begon hij als televisiepresentator. Hij werd vooral bekend door zijn populaire programma De Wereld Draait Door. Met Henk Spaans richtte hij het voetbaltijdschrift Hard Gras op. Hij schreef een boek over Aznavour en met Rob Kemps maakte hij een tv-programma en een boek over Franse chansons.

Wat is een goed kort verhaal? Van Nieuwkerk geeft daarvoor geen criteria. Zijn keuze levert tien verhalen op die in alle opzichten zeer verschillend zijn, zowel in lengte, stijl als van inhoud. Matthijs heeft wel plaats ingeruimd voor enkele vrienden. Zo is er de sublieme sfeerimpressie Bosrand van zijn overleden vriend Martin Bril. Zelf woont Van Nieuwkerk bij een bosrand en evenals Bril is hij gefascineerd door de bosrand. Ineens kunnen er reeën uit het bos komen. We hebben hier niet direct te maken met een verhaal maar wel met een sublieme sfeerimpressie.

A.L. Snijders, uitvinder van het zeer korte verhaal, heeft het over zijn omgang met zijn huisdieren die hij optimale vrijheid gaf. Ook dit is een ontroerende impressie.

Opmerkelijk is de keuze voor de in literaire kringen verguisde Heleen van Royen, waarvan Van Nieuwkerk vindt dat ze onderschat wordt. Het gilde van de boekenwegers gaf haar vooral een koude schouder. In De dag dat ik mijn vader en mijn moeder begroef gaat zeker niet om literair verhaal, maar om een lang, maar wel heel boeiend verslag van de begrafenis van haar ouders. Een vrij absurde gebeurtenis, omdat ze haar vader liet herbegraven.

Heel duidelijk spreekt de samensteller zijn bewondering uit voor Maarten Biesheuvel: Biesheuvel moet! Onze allerbeste. Hij koos een kostelijk verhaal over de vakantie van Maarten met zijn vader. Ze vertrekken op de fiets met achterop een radio en een pick-up onder de snelbinders. Daar gebeurt het een en ander mee.

Zelf werd ik getroffen door twee verhalen. Ten eerste Vrouw van Chris Polanen. Een man wordt betrapt op overspel en krijgt daarna een preek van zijn vrouw. Het is een heel opmerkelijk tirade die vol sarcasme en humor zit en de afloop is heel verrassend.

Werkelijk meesterlijk is De Tramrace van F.B Hotz. Het bevat alle elementen die een verhaal goed kunnen maken: een goede spanningsopbouw met een zeer verrassend slot en veel humor en bovenal een superieure stijl.

Matthijs van Nieuwkerk heeft na het lezen van zo’n 100 verhalen een zeer boeiende bundel samengesteld, waarin ook de jongere en de jongste generatie aan bod komen. In het laatste hoofdstuk staat nog informatie over de auteurs.

Ideaal om mee te nemen op vakantie.

Matthijs van Nieuwkerk (samensteller) – Zonnegloren. De mooiste verhalen. ISBN 978-90-5965-856-1, 96 pagina’s. Geschenk bij besteding van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken gedurende de maand juni 2022. Amsterdam: Stichting CPNB.