Moord in een gezinsvervangend tehuis
In de doofpot.
Wie verwacht dat het met deze roman om een spannende thriller gaat heeft het mis. Direct al krijgen we te maken met het dagelijks werk in een gezinsvervangend tehuis waar Oscar Landeweer mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. Heel gedetailleerd wordt beschreven hoe hij cliënten helpt bij het douchen, aankleden, eten en het begeleiden naar hun werk. Hij doet dat met veel liefde en geduld. Het is een sympathiek en interessant verslag, maar bepaald niet spannend. Tot er op klaarlichte dag een moord wordt gepleegd. De psycholoog Boris Bout wordt door een onbekende met een honkbalknuppel doodgeslagen. Oscar treft hem aan in een plas bloed. Inspecteur Quist van de Alkmaarse politie komt de moord onderzoeken. De politieman betrekt Oscar bij de opsporing. Talrijke keren zoekt hij hem op.
Auteur
Frans van Duijn (1963) is journalist en een veelzijdig schrijver. Naast misdaadromans schreef hij ook jeugdromans en sportboeken. Ook hertaalde hij enkele romans voor laaggeletterden. Van 2202 tot 2008 werkte hij als begeleider van mensen met een beperking. Zijn ervaringen verwerkte hij in Een allerliefste moordenaar.
Oscar Landeweer was oorspronkelijk journalist. Naast zijn werk als begeleider schrijft hij columns en is hij bezig met een roman over Jeanne d’Arc. Dat laatste gelukt hem niet. Omdat zijn vriendin hem heeft verlaten zit hij in een writer’s block. Wel wordt hij hevig verliefd op zijn beeldschone collega Mardsjanna. Zij wordt echter verdacht van betrokkenheid bij de moord en daarom tijdelijk geschorst.
Hoewel de roman voor het grootste deel over de verzorging gaat zijn er nog enkele andere verhaallijnen. In de eerste plaats is er de liefdesgeschiedenis met Mardsjanna. Hoewel ze wel toeschietelijk is wil ze geen relatie. Oscar blijft haar benaderen. Een heel andere verhaallijn is die van zijn broer Mick. Deze heeft in verband met handel in namaakmerken grote schulden gemaakt en moet 40.000 Euro betalen. De familie geeft hem 10.000 Euro, de overige 30.000 vraagt hij aan de rijke dochter van de vermoorde Boris Bout. Ze is bereid te betalen als hij een keer met haar naar bed gaat. Uiteindelijk betaalt ze toch niet.
Mevrouw Bout is niet tevreden over het werk van de politie. Het opsporen van de moordenaar verloopt volgens haar te traag. Daarom looft ze 50.000 Euro uit voor de gouden tip. Oscar besluit een poging te wagen. Met zijn speurwerk begint de thriller pas echt. Het verhaal van de opsporing vormt een ingenieuze plot met een heel spannend slot.
Frans van Duijn schreef een geslaagde roman, die een goed inzicht geeft in de wereld van een gezinsvervangend tehuis.Het gedeelte over de zorg aan de cliënten in de inrichting is realistisch en eerlijk. Je krijgt bewondering voor het moeilijke werk van de begeleiders. Ik vrees echter dat niet iedere thrillerlezer de interesse en het geduld heeft om zich zo uitgebreid te verdiepen in de wereld van de geestelijk gehandicapten.
Frans van Duijn – Een allerliefste moordenaar. ISBN 978-94-6365-710-5, 306 pagina’s, € 23,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2024.