Dorpsverhalen schrijven geschiedenis
De oorlog nadert op kousenvoeten.
In het Duitse dorp Dingelbach, aan de voet van het Taunusgebergte, drijft Marthe Haller een kleine dorpswinkel. Ze is weduwe en heeft drie opgroeiende dochters met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Herta is een behulpzaam meisje, ze staat altijd klaar om haar moeder in de winkel te helpen. Maar Frieda vindt het winkelwerk saai. Ze droomt van een carrière als actrice en zou daarom liefst naar de grote stad Frankfurt verhuizen. Marthe vindt het maar niets, die wilde ideeën. En dan is er nog de jonge Ida, qua leeftijd tussen servet en tafellaken en in het bezit van alle recalcitrante eigenschappen die bij die leeftijd horen. Vier vrouwen, vier dorpsbewoners in de moeizame jaren twintig in Duitsland, waar Hitler zijn gruwelijke plannen smeedt om een groot Duits Rijk te vormen met hem als heerser aan de leiding.
De economie gaat slecht. En Marthe krijgt daar in de winkel direct mee te maken. Haar zaak is een ontmoetingscentrum waar praatjes, nieuws, roddels en adviezen worden uitgewisseld. Martha weet hoe belangrijk die sociale contacten zijn, ze neemt dan ook ruimschoots de tijd om iedereen aan te horen terwijl ze intussen de boodschappen voor de klanten afweegt. Ze weet ook dat sommigen het financieel steeds moeilijker krijgen en graag op de pof zouden willen kopen. Maar ze heeft geleerd dat geld dat op de lat staat meestal niet meer in haar kassa terechtkomt. En ook zij en haar dochters moeten leven en zij moet voorraden voor de winkel kunnen kopen. Dus hoe vriendelijk, begripvol en aardig ze ook is, er wordt niet op de pof gekocht.
Auteur
Anne Jacobs (1950) werd kort na de Tweede Wereldoorlog als Hilke Sellnick geboren in Hannover. Ze heeft als klein kind ervaren hoe moeizaam het leven kan zijn. Haar andere pseudoniem is Marie Lamballe. Onder die naam schreef ze een familiesaga rondom Café Engels. Sellnick begon in 1982 te schrijven. Ze heeft inmiddels verschillende succesvolle series op haar naam staan. In Nederland kwamen de series uit over Het weesmeisje, Het Landhuis, Liefde op de Savanne en als losse romans Arlettes lot en De scheepsdochter. De verkoop in ons land staat inmiddels boven de 400.000 exemplaren.
De dorpswinkel is aangekondigd als eerste deel van een serie. Jacobs heeft een trouwe lezersschare. Ze verdiept zich uitgebreid in de tijd waarin haar historische romans spelen, veelal de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Alleen haar debuutroman Arlettes Lot speelt in 1025 in Normandië..
Dit is echt zo’n boek om in weg te duiken, meeslepend, gezellig en tegelijkertijd historisch verantwoord. Wat wil een lezer die de nabije geschiedenis al lezend wil meemaken nog meer? Dát is de kracht van Jacobs’ boeken: haar fictie uit het buurland staat dichtbij, de dingen zouden écht zo gebeurd kunnen zijn. Boeiend om je al lezend in te verplaatsen. De dorpswinkel zal wel weer duizenden lezers trekken. Zeer terecht.
Anne Jacobs – De dorpswinkel. Vertaald uit het Duits (Der Dorfladen) door Sylvia Wevers. ISBN 9-789-401-6227-14. 445 pagina’s, € 22,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2024.