Bijtend goud

Schokkende geschiedenis in een oud kabinet

Liefde ontmoet ellende.

Als Helmut Gossman, kleinzoon van een beroemde Weense instrumentmaker en inmiddels wonend in Nederland, op een Duits kasteel meedoet aan een rally voor gerestaureerde auto’s ontmoet hij daar Helene. Zij is de nicht van de schatrijke kunsthandelaar Friedrich Füstenbach en zij houdt zich voor haar oom en tante bezig met het beheer van het kasteel en de restauratie van het kostbare meubilair. Helmut is meubelrestaurateur, hij werkt bij zijn vader op het atelier. Als Helene dat hoort zegt zij, nadat zij hem een rondleiding op het kasteel heeft gegeven, dat zij wellicht werk voor hem heeft. Er moet een oud kabinet worden gerestaureerd, zij zal het er met haar oom over hebben. Helmut en Helene mogen elkaar erg graag, de kans dat zij elkaar op deze manier beter kunnen leren kennen staat hen allebei aan. De opdracht wordt verstrekt en het kabinet wordt opgehaald. Als het meubel op het atelier uit elkaar gehaald wordt, zegt Helmuts vader dat er in zulke kasten vaak een geheime lade zit. Dat is ook hier het geval.

Uit de lade komen documenten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als vader en zoon ze bekijken krijgen ze een vreselijke schok. De inhoud is weerzinwekkend en gruwelijk. Ze hadden het liever niet geweten en Helmut vraagt zich af of Helene en haar oom van deze zaken wisten. In dat geval zou oom het kabinet toch hebben leeggehaald? Helmut is inmiddels begonnen met een briefwisseling met Helene, zij beginnen al schrijvend verliefd op elkaar te worden. Maar de documenten vormen een obstakel. Ze zijn een bewijs van een oorlogsgeschiedenis van het misdadigste soort. Helmut besluit op speurtocht te gaan., Hij wil er meer van weten.

Auteur

Peter Maring (1964) was kunstschilder en ontwierp huizen en interieurs. Hij had in Utrecht zijn eigen galerie, exposeerde en stond op  Nederlandse kunstbeurzen. Na een catastrofale laserbehandeling aan zijn ogen werd hij volledig blind. Maring ging op zoek naar een nieuwe uitdaging in zijn leven en stortte zich op het schrijven. Aan deze debuutroman heeft hij drie jaar gewerkt.

Met de achterflap-zin De inhoud was even schokkend als weerzinwekkend wordt nog niets onthuld. Maar de kaft van het boek is bijna de spoiler van het verhaal. Daarop staan Davidssterren en een kring van gouden tanden en kiezen. Die twee gegevens gecombineerd met het gegeven van de ‘gruwelijke en weerzinwekkende’ vondst, leiden de lezer die ook maar énige kennis van de weerzinwekkende daden van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog tegenover hun miljoenen Joodse slachtoffers hebben, onmiddellijk naar het pad dat Helmut gaat bewandelen. Wat is daar gebeurd? Dat is klip en klaar. De documenten gaan over het goud, dat in de concentratiekampen letterlijk aan de joden werd ontnomen.

Een spoiler op een boek. Merkwaardig.

Desondanks heeft Maring er een goed verhaal omheen geschreven. Enigszins stijfjes op z’n tijd, maar dat zij hem vergeven. Als semi-historische roman  een mooi debuut.

Peter Maring – Bijtend goud. ISBN 9-789-083-2770-42. 240 pagina’s, € 21,95. Obdam: Uitgeverij Doornwater 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.