Ranomi

Gewonnen, gestreden en bovengekomen

Trip down memory lane.

Jarenlang grossierde Ranomi Kromowidjojo (1990) in internationale zwemtitels, zowel individueel als in estafetteverband. Naast talloze hoogtepunten kende Ranomi’s carrière ook een aantal dieptepunten. In deze openhartige autobiografie doet ze er vrij gedetailleerd verslag van. 

Auteur

Ramoni Kromowidjojo (Sauwerd 1990) is de dochter van een Surinaams-Javaanse vader en een Groningse moeder. Haar oma nam haar als baby reeds mee naar het zwembad. Na afloop van haar zwemcarrière wilde ze graag een boek schrijven en vroeg ze Jasper Boks, een journalist waar ze vertrouwen in had, haar daarbij te helpen. Ik wilde niet de standaard sportbiografie schrijven met een opsomming van sportprestaties, maar de gebeurtenissen op papier zetten die mij gevormd hebben.

Om een en ander correct te kunnen reconstrueren spraken Jasper en Ranomi met de mensen die een belangrijke rol in haar leven of zwemcarrière hebben gespeeld: familie, vrienden, coaches, begeleiders en zwemcollega’s.  

Het verhaal wordt op chronologische volgorde verteld, met één uitzondering. Het boek begint met het hoofdstuk Op de bodem. Zomer 2014. Ranomi zit in een diep dal. Twee jaar na haar drie gouden medailles in Londen die haar leven totaal veranderden. Ze werd opeens een Bekende Nederlander. Daarna verloor de echter haar trainer Jacco Verhaeren en kreeg ze mot met ‘slijmbal’ Joop Alberda, de volleybalcoach die niet gehinderd door kennis van zaken als interim orde op zaken moest stellen bij de zwembond. En nu heeft haar vriend Pieter van den Hoogenband het, voor haar totaal onverwacht, uitgemaakt. Ten einde raad vertrekt ze naar haar ouderlijk huis, waar haar slaapkamer volhangt met prijzen en medailles die ik bij elkaar heb gezwommen. Ik ga op bed liggen. Het voelt alsof ik lig opgebaard in mijn eigen museum.

Het verhaal met hoogte en dieptepunten wordt vrij gedetailleerd verteld. Voor de modale lezer, geen zwemfanaat, soms wel wat te gedetailleerd. Voor mij te veel split- en andere tijden en vergelijkingen met andere toernooien. Leuk dat Ramoni en haar verloofde gevraagd zijn om mee te doen aan tv-spelletjes, maar ik kan daar de relevantie niet van inzien.

Wel interessant vind ik wat je er allemaal voor moet doen en, misschien nog meer, ervoor moet laten om aan de top te komen en te blijven. Tot het laten trekken van verstandkiezen (zodat je er geen last van kunt krijgen als dat niet uitkomt) en het kort knippen van je haar (kan tienden van seconden schelen). Maar zelfs dan, en dat lees je steeds weer, is succes niet gegarandeerd. Wat in het verleden een wereldtijd was wordt later door velen verbeterd.

Frappant is het verhaal over de zogenaamde losersvlucht uit Rio de Janeiro waarmee sporters zonder medaille als hun wedstrijden erop zaten zonder pardon direct naar huis werden gestuurd. Ook Ranomi behoorde in 2016 tot deze groep en moest hemel en aarde bewegen om de race van haar vriend, de lange afstandszwemmer Ferry Weertmann, met wie ze inmiddels is getrouwd, bij te kunnen wonen. Gelukkig maar, want Ferry won goud.

Het is uitermate boeiend om te lezen hoe een bekwame personal coach Ranomi hielp uit het diepe dal te komen en niet alleen te presteren, maar ook te genieten.

Voor de liefhebbers

Ramoni Kromowidjojo (in samenwerking met Jasper Boks) – Ranomi. Gewonnen, gestreden en bovengekomen. ISBN 978-90-263-6625-3, 328 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie / memoires, Sport. Bookmark de permalink.