Dodemanstango

Wraak op vriendengroepje

Journalist en politievrouw op jacht naar de moordenaar.

De schrijver voltooide met dit boek zijn trilogie die in de Noorse havenstad Haugesund, iets onder Bergen, speelt. Ook nu weer zijn het journalist Vilmar Gudmundsson van Het Haugesunds Nieuws en politie-inspecteur Lotte Skeidsvoll om wie het draait. Hoofdzaak is de wraak van een vroegere bekende van Lotte die zich in zijn hemd gezet voelde door de leden van een vriendengroepje. Lotte was er ook korte tijd lid van. Het vriendengroepje werd ‘het politiebureau’ genoemd.

Het verhaal begint met de vondst van een vrouw in een oud schoolgebouw. Ze ligt naakt aan handen en voeten gebonden. Op haar buik ligt een hok met open bodem en daarin drie ratten die zich ingegraven hebben in de buik van het slachtoffer tot de dood erop volgde. Het blijkt Signe Røyrvik te zijn, die naast de school woonde waar ze werkte als klasse-assistent.

Vervolgens wordt een man in een garage opgesloten, waar een groot legioen aan wespen op hem wordt losgelaten. Een anafylactische schok is de doodsoorzaak, de sterkste reactie op angst of allergie. Het blijkt Eirik te zijn, nota bene Lottes eerste vriendje, aan haar voorgesteld door Signe…

Auteur

Geir Tangen (Østese, 1970) is met meer dan 170.000 lezers de populairste Noorse crimeblogger en recensent. Na Het meesterwerk en Hartenbreker is Dodemanstango het derde deel van zijn trilogie, die in twintig landen verschijnt. Tangen heeft zich ontwikkeld tot een ervaren crimeschrijver. Hij zet met dit boek helaas een punt achter de avonturen van Viljar en Lotte. Jammer, want het duo was zeker populair bij de lezers.

 

 

 

De dader weet wat zijn slachtoffers het angstigst vinden. Zo zal Signe ratten het meest van alles gehaat hebben, had Eirik Simostrand een fobie voor bijen, hommels en wespen, was Veronica Høie bang in het donker en om alleen te zijn. Ivar Thorsteinsen had watervrees. Hanne Breistein uit het groepje is nog niet vermoord. Zijn zij en Lotte de volgenden?

Geir Tangen – Dodemanstango. Vertaald uit het Noors (Død manns tango) door Rymke Zijlstra. ISBN 978-90-443-5124-8, 368 pagina’s € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.