Beest

Wonderlijk, tijdloos en heftig sprookje

Mirko als jarenlange beschermer van de minderbegaafde Leon (Dodo).

Mirko is een jongeling, ergens tussen de 11 en 14 jaar die hevig verliefd is op Danica, de roodharige voluptueuze dochter van een dove weduwe. Mirko helpt haar met klussen op de boerderij. Sinds kort is er de landarbeider Karl die haar het hof maakt. Hij lijkt op een reus. Danica is inmiddels zwanger van hem en schenkt het leven aan Leon, een veel te grote baby.

Zijn leven lang is het Mirko die voor Leon zorgt. Hij noemt hem Dodo. Maar Leon is verstandelijk gehandicapt en gedraagt zich als een heel lief beest dat zijn krachten niet kent. Hij kan niet stil blijven liggen in bed, het is een reuzenkind, haast een beest. Daarom maakt Danica van de voormalige ezelbox een slaapkamer voor Leon vlak naast de paardenstal. Karl timmert er een bed in. Leon laat via een gat in de muur aan zijn hand likken door de oude schimmel in de stal. Het is wel vrij donker in zijn slaapkamer. Danica wil nog een kind, maar niet zo’n reuzenkind als Leon. Ze zoekt een bijpassende man.

Auteur

Ane Riel (Arhus, 1971) brak met haar debuut Hars uit 2015 meteen wereldwijd door en won de vier meest prestigieuze prijzen uit Scandinavië. Het boek verscheen in 26 landen, waaronder ook Nederland. Net als Hars kan ook Beest gelezen worden als een sprookje van alle tijden.

 

Het maakt ook niet uit in welke tijd het zich afspeelt. Soms doet het een beetje denken aan het werk van A. den Doolaard dat de Balkan als locatie heeft, zoals in De herberg met het hoefijzer (1933).

Na terugkomst van Mirko uit Amerika ontploft het verhaal. Mirko en Danica trekken naar elkaar toe en vrijen dagenlang in de steenhut. Karl hoort in de kroeg dat zijn vrouw hem ontrouw is en schreeuwt om wraak.

Na een fatale uitbarsting van geweld vlucht Mirko met Leon. Ze zich als loonarbeiders. Maar ook dan slaat het noodlot weer toe.

Tot zo ver de inhoud van dit sfeervol geschreven boek dat je rustig kunt beschouwen als een sprookje van alle tijden. Lief en leed tussen mensen, gecombineerd met een prettige verteltrant. We zullen zeker meer van deze schrijfster horen.

Ane Riel – Beest. Vertaald uit het Deens (Bæst) door Kor de Vries. ISBN 978-90-446-4432-6, 432 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Prometheus 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.