Stormwaarschuwing

Verdachte wordt zelf vermoord

Inspecteur Karen Eiken Hornby stormt op haar geheel eigen wijze op een nieuwe zaak af.

 

Auteur

De Zweedse auteur Maria Adolfsson (1958) woont in Stockholm. Ze werkte als communicatie-expert en persvoorlichter en is nu fulltime schrijfster. De Doggerland-reeks is door achttien landen afgenomen, in Zweden zijn van de eerste twee delen 200.000 exemplaren verkocht. Vorig jaar debuteerde ze met Misleiding in de Doggerlandserie. Door haar levenservaring en pakkende schrijfstijl weet ze de lezer direct te boeien.

 

De Doggerland-reeks speelt zich af in een denkbeeldig gebied tussen Engeland en Zweden. Net als in het eerste deel Misleiding draait alles weer om de gedreven inspecteur Karen Eiken Hornby, aangenaam gewoon, maar ook buitengewoon snel in staat om hoofdzaken te ontwarren.

In dit tweede deel vinden op het noordelijkste eiland van Doggerland, Noorö, moorden plaats op grootvader Fredrik Stuub en (later) op zijn kleinzoon Gabriel Tot hij zelf vermoord werd was Gabriel één van de mogelijke verdachten. Karin vreest dan dat Odd, een neef van haar en lid van een motorbende, achter de moorden zit. De waarheid is anders.

Fredrik, docent biochemie aan de universiteit van Ravenby, ontdekte dat bij de plaatselijke distilleerderij baudoinia compniacencis optreedt, een door alcohol gedragen schimmel die huizen zwart maakt en ook kan leiden tot alzheimer. Hij wil zijn onderzoek nog niet publiceren omdat het niet volledig is, maar het wordt door anderen gebruikt om de directie van de destilleerderij, die wil uitbreiden met onder andere een hotel en golfbaan, te chanteren. Nu denkt men dat dat de directeur de dader is.

Karen lost de zaak op met gevaar voor eigen leven, na een gevaarlijke achtervolging door een tunnel.

Gecompliceerde plot, maar spannend tot het laatste moment.

Maria Adolfsson Stormwaarschuwing (Doggerland). Vertaald uit het Zweeds (Stormvarning) door Elina van der Heijden. ISBN 978-90-5429-245-82-246, € 20,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.