De storm

Hoe verpleeghuizen sjoemelen met een geneesmiddel om comateuze patiënten langer in leven te houden.

Boekverkoper Bruce Cable ontdekt een ingenieus gesponnen web, dat begint bij de moord op zijn goede vriend Nelson Kerr die wordt verpleegd zonder dat iemand het ziet als de orkaan Leo woedt over Camino Island (Florida). Dan wordt beetje voor beetje onthuld hoe een publieke verpleeghuisketen Grattin de Amerikaanse overheid voor het lapje houdt. Bruce wil koste wat het kost dat de daders van de moord op zijn vriend hun gerechte straf krijgen. Zij willen hoe dan ook voorkomen dat Nelsons roman Pulse over de verpleeghuizen verschijnt.

Als goede gastheer ontfermt Cable zich over de vriendenkring van auteurs die vaak lezingen en signeersessies verzorgen in zijn winkel op Camino Island. Bij een heftige storm wordt de schrijver Bob. een andere vriend van hem, verleid door een zekere Ingrid. De laatste ontvreemdt de harde schijf van Nelson. Die bevat een verhaal over een keten van 300 verpleegtehuizen in 15 staten die hun patiënten, veelal al blind en comateus, E3, een bijzonder geneesmiddel toedienen om zo hun leven te verlengen en te kunnen blijven cashen. De groep is machtig en maakt jaarlijks 3 miljard dollar brutowinst Het doel is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als Bruce via een bureau in Washington een paar verpleegsters inschakelt moet één van hen, Brittany, dat bekopen met de dood.

Lane. de (derde) vrouw van Grattin-topman Ken Reed, blijkt de informante en de klokkenluidster te zijn van Nelson, vertelt ze op een geheime afspraakplek. Zij wil scheiden, want ze kan niet langer tegen Reeds keiharde en niets ontziende levenswijze. Het bedrijf wil het boek van Nelson, waarvoor Bruce al een auteurscontract heeft geregeld, verbieden. Als het een onderzoeksbureau uiteindelijk de FBI inschakelt – en die in 100 instellingen in 15 staten op zoek is naar bewijsmateriaal – lijkt het lot van de verpleegtehuistop bezegeld. De vraag is alleen of Bruce niet hetzelfde gevaar loopt als zijn vriend Nelson.

Auteur

John Grisham (Arkansas, 1955) publiceerde meer dan veertig thrillers, die grotendeels over rechtbankzaken gaan. Dat begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een twaalfjarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van  De jury, waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. In de daarop volgende decennia is Grisham uitgegroeid tot één van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. De storm heeft als omslagtekst toevoeging: ‘Welkom op Camino Island, waar een moord tijdens een orkaan weleens de perfecte misdaad zou kunnen zijn…’

Als je denkt dat dit een recht toe recht aan-verhaal is, kom je bedrogen uit. Integendeel, het is best af en toe lastig omdat er diverse lijnen door elkaar lopen. De moord op Nelson Kerr en de reactie daarop van zijn vrienden, van wie Bruce er een was. Het onderzoekbureau dat weliswaar in opdracht van Bruce werkt, maar ook zaken achter zijn rug om regelt. Het is een geraffineerd spel dat de schrijver speelt, waar je wel met je hoofd bij moet blijven. En daarbij zoemt steeds het onrecht door je hoofd dat de reeds opgegeven patiënten, meestal blind en comateus, wordt aangedaan.

Kortom, een interessant boek, maar je leest het niet in één keer achter elkaar uit, zoals bijvoorbeeld Het eiland.

John Grisham – De storm, vertaald uit het Engels (Camino Winds) door Jolanda ter Lindert. ISBN 978-94-005-12-788, 312 pagina’s, €20,99. Amsterdam:  A.W. Bruna 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.