Sonjabakkeren en wildplassen

waaitaalThomas VerbogtWaaitaal. Woorden uit de waan van de dag. ISBN 978-90-468-2065-0, 159 pagina’s, € 14,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2016.

De taal van alledag vrolijk kritisch op de hak genomen.

Nachtfietser, nieuwjaarsdipje, wereldmeisjesdag, Boeddhaknuffel, misofonie, doucheplassen, begrazingsactiviteiten, geluksprofessor, AVG’tje, kluitvat & tlekpleistel, beurtbalkje, oergraan, voorjaarshaar, bonnetjesaffaire, bel-me-niet-register (zie hieronder), smultaria, waueffect, vastschroefactie, socialbesiras, zonzeker, multitasken, groeimarkt, lichtpuntje en ontbijtlezer. Al deze termen staan op het cover van dit boekje, Sommige deden ooit even opgang, maar zijn inmiddels weer net zo hard uit het taalgebruik verdwenen, andere bleken blijvertjes. De auteur staat in zijn stukjes even stil bij deze en andere termen die hem opvallen en dat doet hij meestal en een aangename, licht vrolijk makende toon.

ThomasVerbogtThomas Verbogt (1952) schrijft romans, verhalen en columns voor De Gelderlander. Hij schreef onder meer de vreselijk leuke bundel Wat heeft de Sint voor jou gekocht? en de poëtische verhalenroman Als de winter voorbij is. Ook deze bundel bestaat uit een aantal columns.

Verbogt wil zich nogal eens verbazen over wat hij allemaal tegenkomt. Zijn oordeel is over het algemeen mild. Maar een enkele keer weet hij zijn irritatie niet helemaal te verbergen, bijvoorbeeld over rugzakdragers of als hij ongevraagd gebeld wordt door bijvoorbeeld Pretium met een aanbieding.

Naast bovenstaande termen merkt de schrijver onder meer een en ander op over de woorden actieproducten, barbier, bordeelsluipers, corrigerend ondergoed, ik wil me nergens mee bemoeien, máár, Internationale Knuffeldag, perceptie, sierbestrating, sonjabakkeren en vleesvervanger.

In een recensie als deze kun je het beste de auteur zelf aan het woord laten. Zo schrijft hij over Paasmomenten uit de paasfolder van de supermarkt: 96 pagina’s, allemaal over Pasen. Ik sla een willekeurige pagina op en stuit op kaas, in de vorm van een paashaas. Niet voor kinderen bedoeld, nee, voor ons allemaal. Eronder staat: ‘Goudse 48+ jong belegen kaasplakken in de vorm van een paashaas. Leuk!’… Uiteraard verrast mij het meest het woord ‘Leuk’ met een uitroepteken. Dus je begint aan je ontbijt, je ziet kaas in de vorm van een paashaas en zegt: ‘Leuk!’ Dat zal een paasmoment zijn.

En, na een uitleg dat hij nooit goed lachend op een foto komt: Graag denk ik aan de fotografe die me vroeg aan seks te denken. Om die vraag moest ik lachen. Van dat moment kwam een foto. Vervolgens dacht ik aan seks. Daar kwam ook een foto van, maar dat was een andere foto. Op die foto was een persoon te zien die dacht: kijk mij eens aan seks denken! Eerste foto was oké, tweede minder. Als ik nu gefotografeerd word denk ik aan iemand die me vraagt aan seks te denken.

Hij staat niet onwelwillend tegenover doucheplassen: Ik douche altijd warm en koud, in die volgorde, lang, kort. Plassen is het prettigst in de eerste fase. Voor de koude douche gebruik ik vaak een stortbad, plastechnisch niet ideaal. Tijdens de warme douche doe ik ook weleens de kleine afwas. Daar plas ik niet overheen.

Je zult niet gauw schaterlachen bij deze stukjes, maar ze toveren regelmatig een glimlach op je gezicht.

Genieten.

Op woensdag 29 september 2016 werd ook aandacht aan dit boek besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor, Taal. Bookmark de permalink.