Koken met bier en wat drinken we daarbij?

BierfoodPuck KerkhovenBier & food. ISBN 978-94-016-0414-7, 193 pagina’s, € 22,95. Amsterdam: Xander Uitgevers 2015.

Boek over bieren en bij welk eten je die kunt drinken.

Dankzij dit boek raak je goed thuis op de biermarkt. De bieren zijn onderverdeeld in zes categorieën: licht en fris, hoppig en frisbitter, vol en rond, hartig en umami, rijk en romig en tenslotte aards en zoet. Een en ander wordt met zoveel smaak en enthousiasme beschreven dat je je meteen naar de dichtstbijzijnde bierspecialist wilt spoeden om daar van alles te gaan proeven.

Ik ben een pilsdrinker, van het hoppige soort. Naast zulk licht en bitter bier vond ik veel speciaal bier te zoet en te heftig en dacht ik dat ik daar niet zo van hield. Maar misschien moet je het niet vergelijken met pils. In het door mij georganiseerde proefgezelschap werd opgemerkt dat je bij taart ook niet zeurt dat die zoet is. Dat hoort gewoon bij het product. Een kwestie van perspectief.

PuckKerkhovenAangestoken door het enthousiasme van auteur Puck Kerkhoven (1957), culinair journalist, zijn we een paar menu’s gaan samenstellen met de daarbij passende biertjes. Deels recepten uit het boek, deels gerechten gebaseerd op  de verder gedane suggesties.

Er ging een wereld voor me open. Om te beginnen met het bezoek aan de bierspecialist. Wie maken al die bieren in deze tijd waarin de kleine brouwerijtjes als paddenstoelen de grond uit schieten? We kwamen de meest bizarre etiketten en naamgevingen tegen: Manneliefde, raving bitch, apocalypse cow, sink the bismarck, tactical nuclear penguin. Zie dan nog maar eens uit te vinden wat voor bier daarin zit. Goddank was er een biersommelier.

We begonnen ons onderzoek met gerookte zalm met lente-ui en crème fraiche waar we een IPA (India Pale Ale) bij dronken. Daar was niets aan gelogen: wat een verrukkelijke smaakcombinatie.

De oesters met stout (zoals een Guinness) is iets wat de Ieren en masse doen. Het wordt geroemd als een perfecte combinatie. Wij zagen het verband niet zo en gingen er vanuit dat oesters in Ierland met stout gedronken worden omdat de Ieren eigenlijk overal stout bij drinken. Nadat we er een weizenbiertje bij gedronken hadden (dat in combinatie met de oesters in een smakeloos watertje leek te veranderden) besloten we toch liever voor een IPA erbij. De weizen was overigens wel weer erg lekker bij een salade of een lichte pasta met citroenkip.

Het klassieke gerecht lapin a la geuze is in dit boek in dubbele trappist in plaats van geuze gestoofd. Geserveerd met de gesuggereerde puree van aardappel en knolselderij en een salade. Ontzettend lekker, zeker met diezelfde dubbele trappist ernaast in het glas.

Ik ben helemaal om. Niet dat de wijn helemaal de deur uit gaat, maar  het speciaalbier heeft door dit boek een solide plek aan tafel veroverd. En laat je niet afschrikken door de licht puberale naamgeving van sommige biertjes; de smaak is wel degelijk volwassen. Speciaalbier heeft door zijn enorme diversiteit van smaken alles in zich om de begeleide gerechten hun betere zelf te laten zijn.

Een ontzettend leuk en aanstekelijk boek voor wie zijn bierhorizon wil verbreden.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.