Wijn zonder kapsones

DegroteHamersmaHarold Hamersma – De Grote Hamersma 2016. De lekkerste wijnen in alle prijsklassen. ISBN 978-90-468-2016-2, 797 pagina’s, 24,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2015.

Editie 2016 van een gewaardeerde wijngids.

De Grote Hamersma is een begrip. Wijnjournalist Harold Hamersma heeft niet alleen een uitstekende smaak (althans volgens uw recensent, want onze smaken komen vaak overeen), hij weet de smaak ook uitstekend en met humor onder woorden te brengen. Met conculega Nicolaas Klei, met wie hij het onvolprezen Handboek voor de moderne wijnliefhebber schreef, streeft hij naar het informeren van de lezer over onbekommerd wijngenot, onder het motto drink wat je lekker vindt en laat je daarbij niet afleiden door pompeuze meningen en vooroordelen.

Hamersma schrijft onder meer, naast een behoorlijk aantal boeken, voor Het Parool, NRC Handelblad, Plus Magazine en Lekker. Hij heeft een goed gevulde database. In april nodigt hij supermarktketens, slijterijen en (online) wijnspecialisten uit om hun wijnen in te sturen. Die beoordeelt hij van half mei tot half augustus. Zeven dagen per week is hij aan het proeven en schrijven, bij de lunch drinkt hij water.

Het wijnaanbod groeit, men wil ook wel eens wat anders (chardonneeeeeee, nu even niet), en dat weerspiegelt zich in het aantal ontvangen flessen ter beoordeling. Hamersma probeerde het aanbod dit jaar wat te reduceren en minder uitnodigingen te versturen, met daarin het verzoek ‘geen wijnen te versturen die u zelf ook niet zou drinken’. Edoch, hij ontving 1500 flessen meer dan vorig jaar (.). Niet alles even smakelijk: In sommige gevallen durfde ik ze niet eens aan mijn moeder te geven. Terwijl die alles ‘heerlijk’ vindt. Een en ander leidde tot zo’n 3000 wijnen die onze proever de moeite van het vermelden waard vond. Hij constateerde bij rosé een afnemende kwaliteit, dat de alcoholpercentages dalen en een grote toename van biologische, biologisch-dynamische en natuur- of ‘wilde’ wijnen. En daar was hij niet altijd blij mee:

Aldus opende ik vele flessen met stilstaand water uit een zomersloot met in de rietkraag een twee weken dode brasem. Er waren gekantelde gierwagens… Als ik bofte kreeg ik in de mond – ik wil het hoe dan ook altijd proeven – non-descript, vaak uniform smakend rood (aardbeienjam) of wit dat mij deed denken aan op hol geslagen appelsap. Ook zorgelijk: een flink aantal van dergelijke wijnen bleek simpelweg al ‘bedorven’.

En omdat de crisis voorbij is ‘mag’ Champagne weer.

Wijnen die Hamersma écht lekker vindt voorziet hij van het #ditgaatnietnaardeburen icoontje, die vond hij na beoordeling simpelweg te lekker om weg te geven.

Het overgrote deel van deze wijngids bestaat uit het aanbod van een groot aantal alfabetisch gerangschikte supermarkten en wijnwinkels, onderverdeeld in rood, rosé en wit. Elke wijn krijgt een cijfer en moet minstens een 7 (zeven) hebben om te worden opgenomen.

Hieraan voorafgaand worden we achtereenvolgens gewezen op 100 wijnen die niet naar de buren gaan, een aantal Top-25’s, namelijk van de beste supermarktwijnen, internetwijnen, wijnspeciaalzaakwijnen, biowijnen en mousserende wijnen en tenslotte het DGH-landenklassement, waarin Frankrijk met 1100 wijnen de ranglijst aanvoert en Zwitserland die met maar één wijn sluit.

De gids wordt afgesloten met twee registers, één op kleur en één op prijs, een wijnwoordenregister en de adressen van winkels & importeurs.

Met behulp van deze gids drink u weer een jaar wijn die er mag zijn, lekker of meer dan lekker.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.